Reklama
 
Blog | Vítězslav Titl

Neunáhlil se trochu Karel Schwarzenberg?

Do ruky se nám velmi brzy dostane minimálně výtah z auditu Jiřího Čunka společnosti Kroll. Karel Schwarzenberg prohlásil, že pokud se rodinné finance prvního místopřesedy vlády Čunka nevyjasní, tak odejde. Nebyla to příliš silná slova?

Někdy na jaře tohoto roku se lídři stran koalice ODS, lidovců a zelených domluvili, že na náklady ministra zahraničí Schwarzenberga se nechá Jiří Čunek prošetřit americkou detektivní společností Kroll. A že pokud ho výsledky auditu neuspokojí v tom smyslu, že se nevyjasní rodinné finance pana Čunka, tak opustí vládu…


I pro společnost Kroll to byla velmi speciální zakázka, prý naprosto ojedinělá. Dokonce tím zavdali opozici ke kritice, že tímto krokem zpochybnují důvěru k české policii a soudům, které Čunka prohlásili za neviného. I když v tu chvíli trochu zapomněli, že ještě chvíli předtím kritizovali "omilostnění" pana Čunka a nepokládali ho za dost "čisté", transparentní a justičně správné. Tedy jsou trochu proti sobě, pokud se jim to nezdá čisté, měli by vítat další prošetření nezávislou společností.

Dnes jsou výsledky tohoto auditu na světě, pan Bursík v nich nenašel důvod, proč jít za premiérem a chtít odstoupení pana prvního místopředsedy. Pan Schwarzenberg se zatím příliš nevyjádřil, ale vyplynulo, že odstupovat nebude. Kde je ale to vyjasnění, v tom, že Kroll nebyla schopna najít jakýkoliv přímí důkaz, nedokázala přímo vyvrátit jakoukoliv obžalobu? Jen v tom, že není možno dokázat, že by došlo k trestnému činu? Vím, že platí presumpce neviny a tudíž se trestný čin nestal, nejsou-li důkazy pro trestný čin. Ale toto bych za vyjasnění nepokládal. Jsem rozhodně pro to, aby ministr zahraničí zůstal na svém místě, pokládám ho za úspěšného (premiérem Topolánkem dokonce označeného za "vynikajícího ministra, kterého by nerad ztratil"). Ale pokládám za unáhlené prohlášení, že pokud se vše nevyjasní odejde. Upletl si tím na sebe bič, zamotává se do svých sítí a musí trochu uhýbat, aby aspoň nějak dostál svého slova…

Reklama

Patří to nicméně zřejmě k povaze pana Schwarzenberga, nebýt ve vládě, kde je členem člověk, který toho podle veřejnosti není zrovna hodný. Je to více než gesto, ale poněkud unáhlené.

Přesto to pravděpodobně pomohlo, dvě prohlášení, že je pan Čunek nevinný, je více než jedno a je dalším důkazem toho, že se nic nestalo nebo to bylo dobře schováno.